Landbeschrijving & het weer
in Kroatië & Slovenië

Algemene gegevens

Al vele jaren zijn Slovenië en Kroatië populaire vakantielanden. Vooral Kroatië is door een langgerekte kust erg in trek bij de watersporter. Of u nu van een pittige zeiltocht houdt, wilt genieten van een prachtige natuur of graag oude steden bezoekt, Kroatië overtreft uw verwachtingen. Een zee met glashelder water, bezaaid met meer dan duizend grote en kleine eilanden, waarvan de meeste onbewoond. Duizenden besloten baaien die op ontdekking liggen te wachten. U kunt er varen van eiland naar eiland, met een stop nu en dan voor een duik of een lunch en later op de dag een maaltijd in een van de vele restaurantjes, gerund door lokale families. U kunt kiezen om de nacht door te brengen in een van de vele baaien onder de mooiste sterrenhemel of om te overnachten in één van de van goede faciliteiten voorziene marina’s. Of misschien aan de kade van een klein vissersdorp voor een wandeling in de omgeving. Kroatië kent een aantal oude steden die als erfgoed op de lijst van Unesco staan en beslist de moeite van een bezoek waard zijn, zoals Dubrovnik, Split, Trogir, Šibenik en Porec. Ook heeft Kroatië enkele nationale parken vol natuurschoon zoals de Kornati eilandengroep met meer dan honderdvijftig eilanden en rotsen, de rivier de Krka met zijn watervallen, de eilandengroep Brioni en de in het binnenland gelegen watervallen en meren van Plitvice.

Bezienswaardigheden

Langs de westkust van Istrië vindt u gezellige drukke plaatsen als Umag, Porec, Rovinj (met de oude stadskern), Vrsar en niet te vergeten de Brioni eilanden, de vroegere zomerresidentie van president Tito. Aan de zuidkant van Istrië ligt Pula met het Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. En natuurlijk ook Dubrovnik, de parel van de Adria, een van de best bewaarde steden uit de Middeleeuwen. Ook de natuur heeft veel te bieden. Het eiland Dugi Otok met de steile kliffen aan de zeekant, het eiland Biševo met de blauwe grot, de Pakleni eilanden die even groen zijn als de Kornati eilanden kaal zijn.
(Foto: © Mirande Phernambucq)

Keuken

De Kroaten zijn meesters in het bereiden van vis. In de Adria komen meer dan honderd soorten vis voor. Meestal komt vis van de grill. Aan de kust vindt men ook Italiaanse invloeden zoals spaghettischotels en pizza’s en met de komst van toeristen heeft men zich ook aangepast aan de westerse keuken, dus schnitzel en patat frites kunt u overal bestellen. Probeer toch ook eens de lokale gerechten zoals de “scampi a la buzara” (garnalen in saus), “black risotto” (zwarte rijst, gekleurd door inktvis), “ćevapčići” (gekruide gehaktballetjes) of “janjetina na žaru” (lam van ‘t spit).

(Foto: © Mirande Phernambucq)

Klimaat

Het klimaat is uitstekend, zo’n 30 graden in de zomer. Bij stabiel weer staat er een goede zeilwind, de Maestral, die in de loop van de morgen begint te waaien en langzaam aanwakkert tot in de namiddag en daarna weer afneemt. Dagen met weinig wind komen natuurlijk ook voor. Deze situatie kan afgewisseld worden door een stevige wind uit bet zuidoosten, de Jugo. Deze wind brengt meestal wat regen met zich mee. Het meeste respect dwingt de Bora af; een harde maar meestal kortstondige wind vanaf de bergachtige kust, Samen met de grote hoeveelheid eilanden en rotsen betekent dit gebied een uitdaging voor de iets gevorderde zeiler.

weertabel Kroatië

Vereisten van de schipper / moeilijkheidsgraad

Kroatië heeft een redelijk beschermd vaarwater met vele eilanden en in midden Dalmatië bezaaid met rotsen en ondieptes. Om in Kroatië te kunnen varen is goed kaart kunnen lezen een vereiste. Men vraagt dan ook van de schipper een internationaal vaarbewijs ICC, in Nederland uitgegeven door de ANWB, in België uitgegeven door VYF en VVW; en een bedieningscertificaat voor de marifoon.

Routesuggestie

Voor een routesuggestie verwijzen wij graag naar de beschrijvingen van de diverse flottieljetochten.