Zeiljachten bareboat

Kroatië & Slovenië

Portoroz  ligt in Slovenië dat sinds 2004 deel uitmaakt van de Europese Unie. Portoroz tekent “Portorose” of Rozenhaven en ligt in het noordwestelijk deel van Istrië. Het is een redelijk mondaine badplaats op slechts 16 km van Triëste. Bij het huren van een jacht hier krijgt men niet enkel de vaarvergunning voor Slovenië maar ook die voor de Kroatische wateren, men kan de hele kust van Istrië, met zijn interessante havens als Rovinj en Pula kan verkennen, en niet te vergeten het voormalige eiland van Tito (Brijuni) dat nu als “Nationaal Park” is geklasseerd.

Pula ligt aan de zuidpunt van Istrië. Een goed uitgangspunt voor tochten naar de noordelijke eilanden van de Adriatische Zee, Cres, Mali Losinj, Krk, etc. Of een oversteek naar bijvoorbeeld Venetië. De stad is zeer oud en lang Italiaans geweest. Dit is nog steeds te zien aan de tweetalige plaatsnaamborden. Het bekendst is Pula door het Romeinse amfitheater van Vespasianus (foto), het op één na grootste van het Romeinse rijk. Pula heeft een luchthaven en is ook met de auto zeer goed te bereiken.

Zadar is een prachtige stad, zeker het oude gedeelte. Al gesticht in de prehistorie maar op haar hoogtepunt in de Romeinse tijd. Ook nu nog met gezellige winkelstraten en vele terrasjes. Beroemd is de ronde kerk Sveti Donat. Vergeet vooral niet eens te luisteren bij het zee-orgel, een uniek systeem van buizen die aangeblazen worden door de golven. Te vinden aan de kop van de oude stad en uniek in de wereld. En dan een kopje koffie of iets anders in het gerestaureerde arsenaal. De schepen liggen in de Marina Zadar.

Sukosan Gelegen circa 7 km. ten zuiden van Zadar aan de toeristische route langs de Adriatische Zee. Sukosan het meeste bekend door de grootste marina van Kroatië, marina Dalmacija. Hier hebben vele charterbedrijven hun thuisbasis. Met de auto, een taxi of de bus is het nabijgelegen Zadar goed te bezoeken.

Murter Het eiland Murter ligt halverwege Zadar en Šibenik en is verbonden met het vasteland met een brug. De marina ligt in het dorpje Murter. Het is een gezellig plaatsje met cafés en restaurants. Het is een goede uitvalsbasis voor de Kornati en voor zowel zuidelijke als noordelijke tochten.

Pirovac deze marina ligt in de buurt van de nationale natuurparken “KRKA” en “KORNATI”. Het mooie en levendige stadje ligt op het vaste land in de buurt van Primosten, Vodice en Murter.

Sibenik ligt aan het de zeemonding van de Krka rivier. Deze eeuwenoude stad en haar kathedraal staan op de lijst van culturele erfgoederen van Unesco. Vanuit Šibenik kun je met je schip verderop de rivier verkennen tot aan Skradin en daar de beroemde Krka watervallen bezoeken, of buitengaats naar het natuurreservaat van de Kornati archipel varen.

Split bevindt zich in het midden van Dalmatië. Het is de tweede grootste stad van Kroatië met meer dan 250.000 inwoners. Het hart van Split (het Paleis van Diocletianus) ligt op het schiereiland waar ook de ACI Marina is. De marina ligt slechts 20 Km van de internationale luchthaven van Split. Dit is een uitstekend uitgangspunt en geeft ook  toegang tot de populairste eilanden (Hvar, Brač enz.)

Kastela Kastela ligt tussen Split en Trogir, dus vlak bij de luchthaven. De marina is één van de nieuwste van Kroatië. Het is een mooi gebied met een zevental kastelen en ook de mogelijkheid om zowel Split als Trogir te bezoeken, beide de moeite waard. Vooral Trogir is een mooi en gezellig omwald middeleeuws stadje. Er zijn ook veel restaurantjes die de lokale keuken aanbieden.

Trogir Trogir is een zeer mooie en gezellige ommuurde stad. De oude straatjes  en gebouwen zijn intact gebleven en er zijn talloze mooie binnenpleintjes met terrasjes en goeie restaurants. Trogir is niet te groot en zeer overzichtelijk. Ook de goed uitgeruste marina is niet zo groot en is een zeer gewilde locatie, zowel voor de stad zelf als voor de nabijheid van de luchthaven. De marina ligt als het ware in de stad, bruggetje over wandelen en je bent in de oude binnenstad.

Dubrovnik “De parel van de Adria”. Deze goed bewaarde stad was in de middeleeuwen één van de bekendste economische en culturele centra van het Middellandse Zeegebied. De historisch authentieke binnenstad is ronduit prachtig. Een wandeling ‘s avonds door de feeëriek verlichte straten met hun glimmende eeuwenoude voetpaden is een unieke ervaring. Onze schepen liggen in de comfortabele en luxueuze ACI-marina op de rivier. Van daar uit kunt u met de bus (goedkoop) of met een taxi gemakkelijk naar de oude binnenstad rijden.