Veiligheid en vaarbewijs

Veiligheid

Alle huurschepen zijn naast de normale inventaris uitgerust met de nodige veiligheidsmiddelen, zoals zwemvesten, een aantal veiligheidsgordels, reddingboei, noodsignalen en een marifoon.

 

 

Vaarbewijs

Varen in de Middellandse Zee vereist enige kennis: met name van de navigatie en de vaarregels. En natuurlijk een stuk ervaring. De theoretische kennis is te verwerven via een cursus Vaarbewijs 2 (Nederland); Algemeen Stuurbrevet (België) of een cursus Theoretische Kustnavigatie.

In een bijna alle landen wordt van de schipper verwacht dat hij over de nodige papieren beschikt om met een zeil- of motorjacht te varen. Sedert 1 januari 2002 is dit wat officiëler geworden.

Voor de schipper van een huurjacht is het dan ook aan te raden om te beschikken over het internationaal erkende ICC (International Certificate of Competence). Ter voorkoming van teleurstellingen raden wij het bezit van zo’n ICC aan.

 

Voor Nederland: Dit certificaat wordt uitgegeven door de ANWB. Onder overlegging van een diploma van één van bovengenoemde cursussen wordt dit ICC zonder meer verstrekt. Een aanvraagformulier voor Nederlanders hiervoor sturen wij u graag toe.

 

Voor België: Vanaf 1 oktober 2011 is ook in België het ICC certificaat te verkrijgen via VYF of VVW (klik op één van de deze links om het certificaat aan te vragen).

In Kroatië stelt men hoge eisen aan de veiligheid; hiertoe zijn alle huurschepen verplicht uitgerust met een marifooninstallatie (VHF). Men verwacht van de schipper dat hij/zij bekend is met de bediening hiervan. Het bezit van een beperkt certificaat marifonie (VHF) is tegenwoordig ook verplicht. Dit is een eenvoudige cursus. Het examen gebeurt door middel van “multiple choise” vragen.

Denk eraan om vaarbewijs en certificaat marifonie (VHF) ook mee te nemen op uw reis (originelen, geen kopieën).

foto: pixabay