Cultuur

Bezienswaardigheden

(Foto: © Mirande Phernambucq)

Langs de westkust van Istrië vindt u gezellige drukke plaatsen als Umag, Porec, Rovinj (met de oude stadskern), Vrsar en niet te vergeten de Brioni eilanden, de vroegere zomerresidentie van president Tito.

Pula
Aan de zuidkant van Istrië ligt Pula, de grootste en oudste stad van Istrië.  Al in de oudheid was het een belangrijke havenstad en dat is het tot op heden gebleven. Bouwwerken zoals triomfbogen, het prachtige amfitheater uit de eerste eeuw na Christus en de tempel van Augustus getuigen van een belangrijk Romeinse verleden.
In de 14de eeuw kwam Pula noodgedwongen onder de bescherming van Venetië. De volgende eeuwen werd de ontwikkeling afgeremd door oorlogen en epidemieën met als gevolg dat in de 16de eeuw de stad nog maar 1000 inwoners telde.
Het was pas in de 19de eeuw, onder Oostenrijks bewind, dat Pula terug werd opgewaardeerd en in 1853 zelfs werd uitgeroepen tot de belangrijkste haven van het Habsburgse rijk.

Dubrovnik
De parel van de Adria, een van de best bewaarde steden uit de Middeleeuwen.
Gelegen op een adembenemende locatie met Kalkstenen rotswanden en omgeven door de Adriatische zee is deze autovrije stad de meest aantrekkelijke plaats aan de Kroatische kust.

Natuurlijke rijkdommen
Het eiland Dugi Otok met de steile kliffen aan de zeekant, het eiland Biševo met de blauwe grot, de Pakleni eilanden die even groen zijn als de Kornati eilanden kaal zijn.